Samarbete med skrädderi – Lagnings- och ändringssömnad

Utbilda dig till att jobba med lagnings- och ändringssömnad. Bli en del av en hållbar modeindustri.

Upplägg

Mode III driver yrkesutbildning för lagnings- och ändringssömnad i samarbete med skrädderi Sara Poul. Efter godkänd utbildning är du rustad för att ta jobb på skrädderier, kostymateljéer, kostymförråd eller butiker som erbjuder lagning och ändring av kläder.

Utbildningen omfattar 800 p eller 40 veckors heltidsstudier. Minst 15 % av utbildningstiden äger rum på arbetsplats så kallad Arbetsplatsförlagt lärande, APL.
APL skiljer sig från vanlig praktik. Inför APL planerar du ditt lärande tillsammans med yrkeslärare och din APL-handledare. Din APL-studieplan beskriver vad du ska lära dig på arbetsplatsen. Du blir handledd av en utbildad handledare och får hela tiden stöd av en yrkeslärare. Det du lär dig under APL ingår självklart i ditt betyg.

APL är viktig för den ger dig chans att förstå och lära dig vad det innebär att arbeta med sömnad i en professionell miljö. APL är därför meriterande och ger dig värdefulla kontakter med arbetsgivare.

Innehåll

Lagnings- och ändringssömnad omfattar yrkesVUX-kurserna:
Hantverk introduktion, 200 p.
Textil design 1, 200 p.
Textil design 2, 200 p.
Textil design 3, 200 p.

Efter genomförda 800 p har du också chansen att komplettera dina studier utifrån individuella intressen, eller speciella kompetensbehov hos enskilda arbetsgivare. Det kan handla om att:
– fördjupa dina kunskaper i svenska språket
– studera entreprenörskap för att starta eget
– fördjupa dina kunskaper om textil hållbarhet
– fördjupa dina kunskaper om hantverk och material
– skaffa dig körkort.

Mode III hjälper dig att gå vidare i den riktning du själv vill. Klädindustrin är mitt i en stor omställning till hållbarhet. Mycket kommer hända de närmaste åren. Efterfrågan på reparationer av kläder kommer växa och med det följer nya tjänster och nya jobb.

Övrig information

Mode III:s lokaler är fullt utrustade med verktyg och maskiner. Eleverna står själva för alla materialkostnader, exempelvis tråd, tyg med mera. Utbildningen är meriterande om du väljer att studera vidare inom sömnad eller design. Kurserna är på heltid. Mån – tor mellan kl. 09 och 12. Mellan träffarna hemarbete.

Kontakt

Rektor Hans Andrén, epost, 073-5047007.
SYV Rany Abdulahad, epost, 0769-206709.
Administrativt ansvarig Emelie Lindin, epost, 070-7139630.
Foto: Michka Ulvelykke.

 

Liknande komvuxutbildningar

Tillvalskurs Material och miljö

Det bästa materialet är det du använder. Det sämsta materialet är det du bara använder någon gång, och sedan slänger.