Laga och upcycla kläder – Miljö, 50 p

Om vi använder våra kläder dubbelt så länge som vi gör idag minskar vi klimatpåverkan med 50%. Lär dig laga, ändra och redesigna!

Du lär dig vilka kläder och material som är värda att köpa, sköta, laga, ändra och redesigna. Sedan kartlägger du din egen garderob och väljer ett eller flera plagg du vill arbeta med under utbildningen. Under arbetets gång får du lära dig maskiner, verktyg, grundläggande tekniker, vanliga lagningar och ändringar och design. Dessutom får du lära dig hur olika material framställs. Vilken funktion olika material har och hur de påverkar miljön.

Du gör en plan för arbetet tillsammans med kursledaren. Du kan välja att arbeta själv eller tillsammans med andra. Och du får kontinuerlig handledning av kursledaren, en professionellt verksam skräddare.

Ur innehållet

  • Materials och produkters beståndsdelar och egenskaper.
  • Materials och produkters hantering, funktion och användningsområden.
  • Återanvändning och återvinning av material och produkter.
  • Materials och produkters påverkan på människor och miljö vid användning, framställning och hantering.
  • Material- och produktjämförelse. Hur material och produkter kan ersättas med mer miljövänliga alternativ utifrån användningsområde, egenskaper och önskat resultat.

Kort om kursledaren

Skräddare Caroline Stolk är utbildad damskräddare och mönsterkonstruktör på Tillskärarakademin. Hon har erfarenhet av arbete på skrädderi och syr också upp till privatkunder.

Övrig information

Mode III:s lokaler är fullt utrustade med verktyg och maskiner. Eleverna står själva för alla materialkostnader, exempelvis tråd, tyg med mera.

Kursen Laga och upcycla kläder motsvarar komvux-kursen Miljö, 50 p och är meriterande om du väljer att studera vidare inom sömnad och design.

Kontakt

Rektor Hans Andrén, hans@modetre.se, 073-5407007
SYV Lili Abrahamsson, lili@modetre.se, 070-3429189
Administrativt ansvarig Robert Larsson, robert@modetre.se, 073-5616066

 

Liknande komvuxutbildningar

Klädvård – Material, 50 p

Blir vi duktigare på att ta hand om våra kläder kommer vi på lång sikt också att påverka nyproduktionen av kläder.

Lärlingsutbildning: sömnad

En utbildning för dig som vill arbeta professionellt inom sömnad. Du lär dig ute på företag, dina lärare är professionellt verksamma skräddare