Lärlingsutbildning: sömnad

En utbildning för dig som vill arbeta professionellt inom sömnad. Du lär dig ute på företag, dina lärare är professionellt verksamma skräddare

Lärlingsutbildningen är relativt krävande och är tänkt för dig som brinner för att jobba med sömnad.
Utbildningen bygger på tre framgångsfaktorer för utbildningar som leder till riktiga jobb.

1. Orienteringskurs för att få rätt elever

Det är viktigt att du vet vilka krav du kommer möta under utbildningen och senare i arbetslivet, därför börjar du med att kartlägga din egen kompetens mot branschens kunskapskrav. Du får också möta arbetsgivare, representanter för fackföreningar och personer som redan arbetar som skräddare för att ställa frågor om arbetsvillkor. Du får också träffa studie- och yrkesvägledare för att få råd.

I slutet av orienteringskursen matchar du dig mot handledare och lärlingsföretag. Den bästa lärlingsplatsen är den där du tror på arbetsgivaren och handledaren – att du kan lära dig och göra ett bra jobb hos dem – och att de tror på dig.

2. Utbildning på arbetsplatser

De företag som tar emot lärlingar gör det för att hitta nya medarbetare, de vill alltså anställa och har höga förväntningar på dig. Det första som händer när du kommer ut till företaget är att du, handledaren och utbildare från Mode III går igenom din individuella utbildningsplan. Tillsammans planerar ni din lärlingstid, planerna räcker fem veckor i taget. I femveckorsplanen ingår att beskriva vad du ska lära dig, vilka tider du ska arbeta, vilka dina arbetsuppgifter kommer vara, hur du ska bli handledd och hur utbildaren slutligen ska sätta betyg på det du lärt dig. Du kommer få betyg för alla kurser du klarar av under lärlingsutbildningen. Efter lärlingsutbildningens slut kommer du få både examensbetyg över klarade kurser och arbetsgivarintyg.

3. Ledda av professionellt verksamma

Under hela lärlingstiden kommer du få stöd av Mode III:s lärare. Hen kommer hjälpa dig att planera ditt lärande, se till att allt fungerar på arbetsplatsen och bedöma ditt lärande, sätta betyg på alla kurser du klarar av (se alla kurser som ingår längre ner på sidan!).
Läraren är själv professionellt verksam skräddare så hen förstår vilka problem du kan ställas inför. Hen har också ett professionellt nätverk och kan hjälpa dig med kontakter.
Läraren ställer krav på dig men hen är också ett viktigt stöd som du kan vända dig till om du behöver goda råd eller hjälp.

I slutet av lärlingsutbildningen hjälper Mode III dig att skaffa dig jobb, i de flesta fall på den arbetsplats du varit lärling på men också hos andra arbetsgivare om du av någon anledning inte kan, eller vill jobba kvar på lärlingsföretaget. Vill du starta eget företag efter utbildningen hjälper vi dig också.
Självklart får du också stöttning om du vill studera vidare för att komma in på högre utbildningar.

Ditt arbetsliv kommer fortsätta långt efter du gått färdigt lärlingsutbildningen. Genom att hålla kontakten med Mode 3 kan du få tips om vidareutbildningar, arbetsgivare, nätverk, mässor med mera.
Ingen vet vilka vändningar din karriär kan ta. I alla händelser är det bra med kunskap och kontakter.

Innehåll

  • Orienteringskurs, 50 p
  • Material och miljö, 100 p
  • Textil design 1, 200 p
  • Textil design 2, 200 p
  • Textil design 3, 200 p
  • Mönsterkonstruktion 1, 100 p

Kort om lärare och handledare

Lärare är Marina Berggren. Marina Berggren är utbildad skräddare på Tillskärarakademin och har arbetat på skrädderier och kostymateljéer. Marina är sedan januari 2019 verksam som utbildare hos Mode III och ansvarar för såväl vuxenutbildning som sommarkurser.
Varje lärlingsplats har sin handledare, deras erfarenhet och utbildning varierar alltså. Samtliga handledarna har genomgått Skolverkets utbildning för handledare och är godkända av rektor för Mode III. 

Liknande program