Rädda kläder, rädda klimatet – Hantverk introduktion, 200 p

Kläder är en större klimatbov än flyget. 80,4% av klädernas klimatpåverkan sker vid tillverkningen.

Du börjar med att lära dig vilka kläder som är värda att köpa, sköta, laga, ändra och redesigna. Sedan kartlägger du din egen garderob och väljer ett eller flera plagg du vill arbeta med under utbildningen. Under arbetets gång får du lära dig maskiner, verktyg, grundläggande tekniker, vanliga lagningar och ändringar och design.

Du gör en plan för arbetet tillsammans med kursledaren. Du kan välja att arbeta själv eller tillsammans med andra. Och du får kontinuerlig handledning av kursledaren, en professionellt verksam skräddare.

Ur innehållet

  • Material, verktyg, maskiner och tekniker för att utföra enkla arbetsuppgifter. I samband med det behandlas materialberäkning och planering av tidsåtgång.
  • Produkt- och materialkunskap i samband med planering och genomförande. Skissteknik, ritteknik och konstruktion.
  • Färg och form.
  • Fackspråk för att förstå och följa instruktioner.
  • Utvärdering av arbetsprocess och resultat.
  • Digitala tekniker för inspiration och dokumentation, till exempel fotografering av arbetet.
  • Hantering, underhåll och skötsel av maskiner och verktyg

Kort om kursledaren

Skräddare Caroline Stolk är utbildad damskräddare och mönsterkonstruktör på Tillskärarakademin. Hon har erfarenhet av arbete på skrädderi och syr också upp till privatkunder.

Övrig information

Mode III:s lokaler är fullt utrustade med verktyg och maskiner. Eleverna står själva för alla materialkostnader, exempelvis tråd, tyg med mera.

Utbildningen bygger på kursen Hantverk introduktion, 200 p inom gymnasial vuxenutbildning och är meriterande om du väljer att studera vidare inom sömnad eller design.

Kontakt

Rektor och administrativt ansvarig Hans Andrén, hans@modetre.se, 073-5407007
SYV Lili Abrahamsson, lili@modetre.se, 070-3429189

 

Liknande kurser